zaterdag 25 juni 2016

Brexit. Gevolgen voor Oman?

Vakantie Oman en stedentrip Dubai

Ik herinner het lange gesprek dat ik had met een Britse bankdirecteur op het stille strand van Noord-Oman. Hij ging enkele keren per jaar op vakantie naar Oman. De ruige bergen, hartelijke bevolking en verlatenheid hadden enorme aantrekkingskracht op hem. Alleen tijdens deze vakanties in Oman kon hij bijkomen van de hectiek thuis. Zijn vrouw gaf de voorkeur aan een stedentrip Dubai, gecombineerd met Oman. Shoppen in Dubai planden zij steevast op de laatste dagen van hun reis, om te voorkomen dat alle inkopen dagenlang werden meegesleurd door Oman. Heel juist!

Brexit: herstel Britse Rijk

Het waren de hoogtijdagen van de Europese Staatsschuldencrisis. We spraken over het Verenigd Koninkrijk, dat ik voor wonen en werken inmiddels had verruild voor Nederland. Onder de Omaanse dadelpalmen vertelde deze directeur mij over zijn frustraties met het beleid van de Europese Unie. Hij wilde een Verenigd Koninkrijk dat zelf beslissingen nam. Dat alleen Britse wetten kende. Dat zelf nieuwe verdragen met (bij voorkeur) voormalige koloniën sloot.

Herstel van het Britse Rijk, met nieuwe belangen en afspraken. Logisch. Hierin moeten de Britten niet worden gehinderd. Zij kennen de landen van hun voormalige Rijk en kunnen vanuit ‘het nieuwe’ Londen effectieve, dynamische banden onderhouden met voormalige koloniën. Met meer historisch besef dan de ‘Brusselse’ landen en gunstiger uitpakkend voor de ex-koloniën zelf.

Herstel Omaanse Rijk?

Zoals China de Zijderoute nieuw leven inblaast. Zoals Oman de banden met voormalige overzeese gebiedsdelen opmerkelijk intensiveert. Het zijn nu de Omanieten die hun stempel op de landbouw en energie van Tanzania drukken. En de bestemmingen van Oman Air lijken de verwezenlijking van dit beleid.

Het is echter het Britse Rijk dat (letterlijk) diepe sporen heeft getrokken in Arabië. Het was het Sykes-Picotverdrag (1916) dat Arabië verdeelde in Franse en Britse invloedzones. De moderne grens tussen Syrië en Irak werd zo bepaald en is nog steeds een doorn in het oog van Arabieren.

Brexit: Verenigd Koninkrijk en Oman

Oman vormt hierop de grote uitzondering. Het land werd nooit door de Britten gekoloniseerd - zij kozen hier voor een warm, strategisch partnerschap dat tot op vandaag standhoudt. Het waren de Britten die de Omaanse leiders onvoorwaardelijk steunden en adviseerden. Die niet terugschrokken om de sultan met militaire middelen te verdedigen bij regionale conflicten.

Laat het Verenigd Koninkrijk dat na de Brexit verrijst zelfverzekerd, open en dynamisch zijn. Met een gezonde economie die burgers en bedrijven mogelijkheden bieden.
Het is echter Oman waar het leven de afgelopen tijd moeilijker is geworden. De lage olieprijs brengt onvoldoende geld in Muscats staatskas, waardoor de economie in het slop raakt. Essentiele ontwikkelingsprojecten kunnen niet meer gefinancierd worden, prijzen stijgen en belastingen voor de Omanieten gaan omhoog.

Daarom is verdere ontwikkeling van toerisme Muscats prioriteit. Tussen 2016 en 2044 zal deze sector ca. 44 miljard euro aan investeringen tegemoet zien. Hier liggen ongetwijfeld fantastische mogelijkheden voor Britse bedrijven.

Vakantieland Oman

Oman biedt ongekende diversiteit op een relatief beperkte oppervlakte. Groene wadi’s, glasheldere zee, stille bergdorpen en onbeperkte zandwoestijn. Wist u dat Zanzibar tot 1890 een eiland van Oman was?

Wilt u de droomreis naar fantastisch Oman of Zanzibar ontwikkelen die bij uw interesses past? Hamel Travel helpt u graag. Mail eens Jan Willem Hamel. Hij vertelt u graag over zijn fantastische reizen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten