zaterdag 2 juli 2016

Waterfront Muscat. Weg met de oude souq?

Rondreis Oman

Het is in de Haven Sultan Qabus (Mutrah) waar voor menigeen de rondreis Oman begint. Of het nu een dagexcursie is, of een tweedaags arrangement, cruiseschiptoeristen stellen deze haven op prijs. Na het aanmeren staan de bussen en jeeps van lokale touroperators klaar om deze toeristen te laten genieten van hun Oman rondreis of excursie. Inmiddels heeft het prestigieuze staatsbouwbedrijf Omran aangekondigd dat Haven Sultan Qabus flink op de schop gaat.

Aderlaten

Het Omaanse Ministerie van Transport besloot al in 2014 dat Haven Sultan Qabus uitsluitend werd ingericht voor cruiseschipverkeer. Containerschepen werden verbannen naar Sohar, zo’n tweehonderd kilometer ten westen van Mutrah. Om het verkeer in Muscat te ontlasten. De economie van Oman liep namelijk schade op door de continue verkeersfiles in Muscat.

Waterfront Project

Daarnaast maken de containerterreinen van Haven Sultan Qabus plaats voor toeristische faciliteiten. Op het gebied van 101 hectare laat Omran luxehotels, restaurants, cafés, markten en een conventiecentrum verrijzen. Een toeristisch gebied dat weerga niet kent in Oman. Met V&A Waterfront in Kaapstad als voorbeeld.

Dominantie V&A Waterfront

Inderdaad, een conventiecentrum kan Muscat goed gebruiken. Wat gezellige cafés ook. Maar V&A Waterfront als inspiratiebron? Wacht even. Tot zo’n tien jaar geleden was Kaapstad een stad waarin toeristen heerlijk konden wandelen, musea bezoeken en ’s avonds een goed restaurant konden kiezen. Keuze genoeg. Lekker in het centrum, en dat was uniek voor een Zuid-Afrikaanse stad. Geen gedoe. Degenen die Robbeneiland wilden bezoeken of nog wat souvenirs wilden kopen, gingen naar kleinschalig V&A Waterfront, twee kilometer verderop.

De autoriteiten kozen er echter voor om V&A Waterfront te verkopen aan buitenlandse investeerders. Die transformeren het in een enorm commercieel complex met een omtrek van zes kilometer. Van plastic, steen en metaal, zonder hart. Hotels, markten, restaurants, karakterloze winkels en een aquarium, het kon niet op. Zo werd het nieuwe V&A Waterfront dominant binnen de stadsgrenzen van Kaapstad. Zo overheersend dat toeristen denken dat dit het centrum van Kaapstad is.

Gevolgen voor winkeliers en identiteit Oman

En de winkelier in het centrum van Kaapstad? Die voelde deze ontwikkeling in zijn portemonnee. Laat dit niet gebeuren met het toekomstige Waterfront van Mutrah. Hierbij moet zeker worden gedacht aan de sociale en economische positie van de aloude souq - op slechts 1,5 kilometer afstand. Want de relaxte en sympathieke verkopers zullen gaan focussen op geld als toeristen de markt overspoelen. Of zij gaan stevige concurrentie ondervinden van de Waterfrontwinkels.

Naar Mutrah, reizen naar Mutrah

Bijna alle bezoekers van Oman beginnen hun reis in Muscat. De souq van Mutrah is en blijft een van de grootste en populairste bezienswaardigheden van Muscat. Waar u lekker kunt dwalen door nauwe passages en langs kleurrijke winkeltjes.

Wilt u sprookjesachtig Muscat ook ontdekken? Neem gerust contact met ons op. Wij plannen graag de reis naar Oman die aan uw wensen en interesses voldoet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten