dinsdag 23 augustus 2016

1 toeristenvisum voor alle GCC-lidstaten?


Nieuw visum voor uw vakantie Oman?

Binnen de GCC wordt gesproken over het invoeren van 1 toeristenvisum voor alle lidstaten. Dit betekent dat uw vakantie Oman gemakkelijk te combineren is met een bezoek aan o.a. de Emiraten en Bahrein. Oman is hiervan fervent voorstander. Maar wat betekent dit visum nu echt voor uw vakantie Oman? Is uw Oman vakantie straks een GCC-rondreis?

Vakantie Oman, GCC-visum 'prematuur'

Het lijkt er echt niet op dat uw vakantie Oman straks een GCC-reis wordt. Er is nog teveel onduidelijkheid, uitstel en touwtrekken tussen lidstaten van de GCC (Gulf Cooperation Council).

Vooral Saudi-Arabie is een interessante speler - dit land is voor niet-Islamitische toeristen gesloten. 1 visum voor GCC-lidstaten zou betekenen dat 'the Kingdom' overweegt om de (niet-Islamitische) toeristendeur op een kier te zetten. In reactie hierop meldde de Saudische ambassade in Den Haag ons: 'Het GCC-visum is prematuur, wij verstrekken geen visa aan niet-Islamitische toeristen'.

Meerwaarde GCC-visum?

Wat is de meerwaarde van het GCC-toeristenvisum? Oman heeft immers al prima visumafspraken met GCC-lidstaat Qatar en het emiraat Dubai. Deze regelingen (zie hieronder) vormen het fundament van regionale toerismebevordering, maar worden niet luidkeels aangeprezen.

Huidige visumregeling Oman

Als Nederlander of Belg kunt u het toeristenvisum voor Oman eenvoudig online aanvragen (website Royal Oman Police) of bij aankomst op de luchthaven kopen. De kosten voor een verblijf tot 10 dagen bedragen 5 Omaanse riyal. Het visum voor een verblijf van maximaal 1 maand kost 20 Omaanse riyal. Het paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Oman.

Combineert u Dubai of Qatar direct met Oman? Als houder van een Nederlands of Belgisch paspoort kunt u de douanier vragen om het 'joint visa' te verstrekken. U betaalt dan alleen het visum voor Dubai (gratis, totale reis niet langer dan 21 dagen) of het visum voor Qatar (gehele reis niet langer dan 30 dagen). Met dit 'joint visa' (niet online verkrijgbaar) reist u door naar Oman, waar u geen nieuw visum hoeft te kopen. Voorwaarde: u landt op en vertrekt van Dubai International Airport of Hamad International Airport (Doha).

Wilt u meer weten over vakantie in Oman? Hamel Travel kent alle ins en outs van dit land - eigenaar Jan Willem Hamel schreef Reishandboek Oman! Bel (tel. 06 22722189, vanuit Belgie +31 6 22722189) of mail ons even, dan bespreken wij uw persoonlijke wensen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten